• 2018_vrij_metropole
  • 2018_vrij_hoorweg

Metropole Orkest Big Band olv Miho Hazama - set 1

metropole

Dit najaar zal de Metropole Orkest Big Band, net als in voorgaande jaren, met een viertal concerten een jazzlegende eren: in mei brengen ze een ode aan Thelonious Monk. De Amerikaanse pianist zou dit jaar 100 zijn geworden, aanleiding voor de MO Big Band zijn nog altijd actuele composities nieuw leven in te blazen.

 

Het idee voor deze mini-tour kwam van de Japanse dirigent/componiste Miho Hazama. Ze benadrukt dat Monk niet alleen een geweldige pianist was, maar ook vooral herinnerd moet worden vanwege zijn unieke en creatieve composities. “Hij schreef simpele melodieën maar voegde daar dan hele inventieve harmonieën aan toe. Zijn solo opnames bieden een mooie basis om interessante bigband arrangementen te schrijven.”

En dus staat er straks voor het eerst in lange tijd weer een vrouw op de bok bij het Metropole Orkest. “Tuurlijk, er zijn nog altijd weinig vrouwelijke dirigenten en dus val ik op. Ik denk alleen niet dat het mijn vrouw-zijn is dat mij onderscheidt van anderen, het is eerder mijn persoonlijkheid. Het is in ieder geval niet zo dat ik mijn vrouwelijkheid bewust gebruik, maar ik vind het wel belangrijk om een bepaalde kleur aan te brengen.”

Voor Miho is het een langgekoesterde wens om met het Metropole Orkest te werken: “Voor mij is het Metropole Orkest het enige professionele symfonische jazzorkest dat een geraffineerde sound heeft en ook emotie over kan brengen door middel van ‘groove’. Het is ook goed dat het orkest, de MO Big Band in het bijzonder, jazzerfgoed levend weet te houden.”

Miho Hazama is geen onbekende voor het Metropole Orkest. In 2011 nam ze deel aan de International Arrangers Workshop met Vince Mendoza. Miho: “Nog steeds de beste week van mijn leven! Als componist werk je vaak in een bubbel, dit was een zeldzame kans om andere componisten/arrangeurs te ontmoeten, van elkaar te leren en me te laten inspireren door hun werk.” De Arrangers Workshop heeft zich door de jaren bewezen als een kweekvijver. Jaarlijks heeft het Metropole Orkest zo’n 500 nieuwe arrangementen nodig en een groot deel wordt geschreven door oud-deelnemers. Ook keren een aantal van hen terug naar het orkest als gastdirigent, recente voorbeelden zijn Christian Elsässer en Vellu Halkosalmi.

U kunt van dit concert genieten door kaarten te bestellen via de website van de Maagd. www.demaagd.nl. Er zijn hier geen kosten aan verbonden maar op is op! 

Foto: Merlijn Doomernik

 

Website: www.mo.nl

poster 2018

HOOFDSPONSOR